Saturday, November 2, 2013

TIPS TENTUKAN KESEGARAN DAGING HAIWAN KAKI EMPAT

Hari ini saya tunaikan wish anak sulung saya, Muhammad Syahabuddin @ Abang Syaha  yang baru kebah dari demam. Syaha minta saya menyediakan bubur. Mungkin selera makannya baru ada sejak demam dari semalam.

Kebetulan daging korban pemberian ibu mertua saya sempena Hari Raya Qurban bulan lepas masih berbaki di dalam peti sejuk. Jadi saya dapat idea..Ting! Ting! Bubur daging J

Kelazatan daging segar sememangnya tidak dapat disangkal. Saya akan kongsikan resepinya di bawah nanti. Sekarang saya ingin kongsikan tip menentukan kesegaran daging merah. Contoh daging merah seperti daging kambing , lembu, unta dan sebagainya. Daging merupakan makananan yang biasa dihidangkan pada sambutan Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. 

Saya akan terangkan cara untuk menentukan potongan daging tersebut baru disembelih atau sudah lama dipamerkan oleh penjual. Sifat protein daging yang unik sangat mengagumkan. Protein daging yang dikenali sebagai myoglobin berfungsi sebagai penentu tahap kesegaran daging.

Selalunya pengguna akan membeli daging yang berwarna merah cerah yang cantik. Warna merah cerah tersebut dikawal oleh myoglobin. Myoglobin akan bertindak balas dengan oksigen dari persekitaran menghasilkan sejenis bahan yang dinamakan oksimyoglobin. Kehadiran pigmen inilah yang menyebabkan warna daging bewarna merah cerah.

Namun, kandungan oksigen yang bertindak balas dengan myoglobin sebaik sahaja haiwan disembelih adalah kurang. Ini menyebabkan warna daging seakan merah kebiruan atau merah keunguan. Jangan ragu-ragu untuk memilih daging bewarna merah keunguan kerana ia menunjukkan daging tersebut baru disembelih J

 Kandungan oksigen yang berlebihan atau terlampau lama didedahkan terhadap daging akan merubah warna daging menjadi merah perang atau merah kehitaman. Ini menunjukkan protein daging sudah teroksida dengan oksigen. Ia merupakan indikator (penunjuk) daging tersebut sudah lama dipamerkan.

Walau bagaimanapun, terdapat taktik yang dilakukan oleh peniaga daging untuk menarik para pengguna untuk membeli daging merah yang “cantik”. Para penjual menggunakan lapisan oksigen yang telah dikawal kandungan oksigennya. Ini menyebabkan daging kekal dengan warna merah cerah untuk beberapa tempoh ketika dipamerkan kepada pengguna. Anda boleh mencuba membeli daging yang telah dikelaskan dan dibungkus di pasaraya - pasaraya besar tempatan. Mereka menggunakannya pada potongan daging yang telah dibungkus rapi.

Kata kuncinya, pilih daging yang bewarna MERAH KEUNGUAN dan MERAH CERAH untuk daging yang segar.





Berikut saya kongsikan resepi Bubur Daging seperti yang dijanjikan. Selamat Mencuba :)


RESEPI BUBUR DAGING



Gambar ihsan Google, tak terfikir pun nak snap hehehe..

Bahan-Bahan:
300g Daging lembu
4 mangkuk air
2 1/2 pot beras (pot plastik kecil yang dipek dengan periuk nasi baru tu..)

Bahan Tumis:
Halia - sebesar ibu jari kaki  (hiris nipis)
1 labu bawang besar  (besar penumbuk) (hiris nipis)
3 ulas bawang putih (hiris nipis)
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis (sebesar jari kelingking)
3 sudu besar minyak jagung

Langkah:
1- Dalam periuk sedarhana, rebus daging bersama 4 mangkuk air. Rerus dengan api yang sederhana.
2- Sementara menunggu daging empuk, tumis bahan tumis di dalam kuali sehingga wangi dan sedikit kekuningan. Tutup api.
3- Setelah air rebusan tinggal separuh, masukkan beras yang telah dicuci. 
4- Tuang bahan tumis tadi ke dalam periuk tadi. Kacau sebati dan tutup separuh. Kacau sekali-sekala untuk memastikan nasi masak sepenuhnya.
5- Sedia untuk dihidangkan. 

Sekian

p/s: Jika anda mempunyai resepi yang lebih sedap, boleh berkongsi dalam ruangan komen di bawah :)


- Izzah Razak
   http://www.izzahrazak79@blogspot.com
   http://www.facebook.com/pages/sunnahsuperstore



No comments:

Post a Comment