1- Kekebalan tubuh | Keledek sangat kaya dengan beta karoten, antioksidan utama, se rta berbagai nutrisi lain seperti vitamin C, vitamin B kompleks, besi dan juga fosforus. Ini menjadikan keledek sebagai penguat imun yang hebat.
2- Kanser | Kandungan beta karoten, antioksidan dan anti karsinogen utama, yang merupakan penyebab warna pada kulit keledek serta vitamin C, sangat penting untuk menyembuhkan berbagai jenis kanser. Terutama kanser kolon, usus kecil, prostat, buah pinggang dan kanser pada organ dalam lain.
3- Pencernaan | Selain rasanya yang enak, kandungan serat dalam keledek juga lebih tinggi dibandingkan dengan jenis kentang lain. Mineral lain seperti magnesium yang terkandung di dalamnya menjadikan ia pilihan yang tepat untuk membantu pencernaan. Selain itu, keledek juga mudah dicerna serta baik untuk perut dan usus kecil.
4- Bronchitis | Kandungan vitamin C, besi serta nutrisi lainnya membantu menyembuhkan bronchitis. Keledek juga dipercayai menbantu memanaskan tubuh (mungkin kerana rasanya yang manis serta nutrisi lain). Kandungan ini juga berfungsi untuk menyembuhkan bronchitis.
5- Peradangan | Walaupun tidak termasuk dalam keluarga kentang biasa, keledek juga mengandungi anti radang. Kandungan beta karoten, vitamin C dan magnesium, menjadikan keledek sangat efektif dalam menyembuhkan peradangan baik dalaman atau luaran.
6- Arthritis | Beta karoten, magnesium, zink dan vitamin B kompleks menjadikan keledek sebagai pilihan yang tepat untuk mengatasi arthritis (radang sendi). Air rebusan keledek boleh disapukan pada sendi untuk meredakan sakit akibat arthritis.
7- Keseimbangan Air | Serat dalam keledek dapat membantu menahan air. Hal ini akan mempertahankan keseimbangan cecair dalam tubuh.
8- Diabetes | Penghidap diabetes seringkali dinasihati untuk menghindari makanan yang manis. Hal ini tidak berlaku pada keledek. Makanan satu ini sangat efektif dalam mengatur kadar gula darah dengan membantu sekresi dan fungsi insulin. Tetapi, tidak bermakna kalau pengidap diabetes boleh makan keledek tanpa batas. Tetapi, mereka boleh menjadikannya sebagai pengganti nasi atau karbohidrat.
9- Radang Perut | Keledek menimbulkan efek yang baik pada perut dan usus kecil. Vitamin B kompleks , vitamin C, beta karoten, kalium dan kalsium sangat efektif meredakan radang perut.
10- Menambah Berat Badan | Hal ini sangat mudah difahami. Keledek berasa manis serta mengandungi karbohidrat kompleks disertai vitamin dan mineral yang mudah dicerna. Oleh sebab itu, keledek merupakan sumber tenaga dan berkesan untuk membangun otot-otot.
10- Asma | Keledek juga efektif dalam mengatasi selsema, bronchitis dan paru-paru. Dengan aroma khas yang terdapat pada keledek membantu meredakan asma.
Selain itu, kandungan serat mencegah sembelit dan penimbunan asid, kerana itu akan menurunkan kemungkinan terjadinya radang perut. Sifat anti radang juga dapat mengurangkan rasa sakit dan radang perut.
Manfaat lain, keledek juga efektif menghentikan ketagihan rokok, minuman serta narkotika tertentu. Selain itu, juga sangat baik bagi menjaga kesihatan salur darah vena dan arteri. Kepekatan beta karoten yang tinggi serta fosforus amat baik bagi menyokong kesihatan mata dan kardiovaskular (jantung).
- Izzah Razak
fb Page: Sunnah Superstore
Whatssap : 017 7001749
No comments:
Post a Comment